Серията от атентати в Шри Ланка са в отговор на нападението в Нова Зеландия, където в при атака в две джамии загинаха 50 души. Това заяви в предаването „Лице в лице” експертът по национална сигурност и борба с тероризма Славчо Велков

Основно населението в Шри Ланка изповядват индуизъм и будизъм, 10% са мюсюлмани и едва 7% са християни.

„Такава операция в терористичната практика не е позната. Тук сме свидетели на нещо много добре подготвено, организирано по място и време. Това е почти невъзможно шест отделни взривни устройства да бъдат взривени почти по едно и също време”, посочи Велков.

Експертът допълни, че до днес са открити още 70 невзривени бомби. По думите му, това показва колко е бил голям мащабът и подготовката на операцията.

„В подготовката са участвали високо квалифицирани специалисти, това не може да мине без бивши специалисти от служби за сигурност. Извършителите са ислямистка организация за единобожие и джихад, джихад аз го добавям”, каза Велков и добави, че понякога ИДИЛ поемат отговорност за атентати, които не са извършили с цел дивиденти.

Велков заяви, че ИДИЛ променят тактиката си и новите им цели са в Северна Африка и Южна Азия. Той допълни, че според доклад, около 5000 бойци на Ислямска държава са европейски граждани, от тях около 3000 са убити или безследно изчезнали, а около 1000 са се върнали на Стария континент.

„2014 г. ИДИЛ оперираше на територия, колкото Великобритания. Тя загуби над 90% от мощта си, но тя има голяма сила – идеологията, която изобщо не е победена и проникна не само в Европа. Твърдението, че Ислямска държава е победена е за лаиците”, каза експертът.

Според Славчо Велков, атентатите в Шри Ланка могат да се определят като акт на религиозно мотивиран тероризъм, защото той има определени мишени – молитвени домове.