"Ислямска държава" пое отговорност за кървавите нападения в Шри Ланка. В страната е обявен ден на национален траур, а броят на загиналите достигна 321, като 45 от тях са деца.

В страната се извършват масови погребения на жертвите. Въведено е извънредно положение, за да се предотвратят нови атаки. Паметта на загиналите беше почетена с триминутно мълчание.

Според министерството на отбраната атентатите са били отмъщение за смъртоносните атаки срещу джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, извършени през март.

Снимка: EPA

„От опита си като специален агент в Държавния департамент, който разследва подобни терористични актове, ми е трудно да повярвам, че всичко е подготвено на местна почва. Заради мащаба, броя на целите и сложността, смятам, че е имало помощ отвън”, на мнение е експертът по сигурността Фрад Бартън.

Разпространени бяха кадри, които показват как предполагаем извършител влиза в една от църквите преди нападението, а снимка на окървавената статуя на Исус в един от храмовете мишени продължава да е сред най-споделяните в социалните мрежи.

Много от потребителите виждат знамение във въздействащия кадър. Задържани са 40 заподозрени.

Снимка: EPA