"Сиела Норма" отново ще отговаря за машините за предстоящия вот на 2 октомври.

„ЦИК обяви изпълнител на обществената поръчка за изпълнението на дейностите по инсталирането на софтуера на машините за предстоящия вот, транспорта им в страната и осигуряването на техници“, каза в ефира на bTV Росица Матева, зам.-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Очакваше се това да стане следващата седмица, но се случи по-рано от предвидения срок.

„В етапа на подготовка на изборите бързаме във всеки един момент да взимаме решенията. В подготовката на тези избори ЦИК взима своите решения преди сроковете, предвидени по Изборния кодекс“, изтъкна Матева в предаването "Лице в лице".

Притесненията за манипулации с машините

Гласоподавателите не трябва да се притесняват по отношението на поддържката на тези машини, софтуера и евентуални манипулации, успокои Росица Матева.

„ЦИК предвижда всички възможни решения, за да увери избирателите в това, че не може да има манипулация в софтуера на машините. И сега ще бъде удостоверена версията, с която ще се гласува от трите държавни органа, на които това е възложено“, обясни Росица Матева.

По думите ѝ най-вероятно ще се гласува със софтуера, с който се гласуваше на 14 ноември. Предвидено е да бъде направено ново доверено изграждане на този софтуер и ще бъде подписан с нови ключове, които сега ще бъдат създадени от ЦИК.

„Тоест това е още една гаранция, че този софтуер няма как да бъде манипулиран и избирателите трябва да бъдат спокойни“, отново повтори Матева.

Къде ще бъдат съхранявани машините?

„Няма никаква промяна. Машините се съхраняват там, където са доставени първите машини през февруари 2021 г. в склад на частна фирма на Летище София. Ще бъдат съхранявани там, докато бъде намерено помещение държавна собственост, което е подходящо“, обясни Росица Матева.

ЦИК се надява, че тази кампания ще бъде в рамките на закона, ще се спазват изискванията на закона относно агитационните материали, както и да не се накърнява доброто име на кандидатите.

Защо няма №21 в бюлетината?

„№21 няма да фигурира в бюлетините – нито в хартиената, нито в електронната, защото Единна народна партия се регистрира за участие в изборите. В жребия изтеглихме номер и за тази партия, но след това при проверка се оказа, че тя не е регистрирала кандидатски листи в нито един изборен район и по тази причина няма да фигурира нито в бюлетината за страната, нито извън България“, обясни зам.-председателят на ЦИК.

Още една партия не е регистрирала кандидатски листи в два района. Това е партия „Единство“, така че в бюлетините в страната в тези два изборни района и тази партия няма да фигурира.

Важни срокове

Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната. Той е до 6 септември. Днес към 14:30 ч. са подадени над 32 000 заявления, информира Росица Матева.

Другият важен срок е за избирателите, които имат регистриран настоящ адрес и желаят да гласуват по него. За да бъдат включени в тези списъци, до 17 септември трябва да подадат заявление до кмета на населеното място, където е регистриран настоящият им адрес. Това може да стане и по електронен път през сайта на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“.

На 17 септември изтича и срокът на избирателите с трайни увреждания, които не могат да гласуват в изборното помещение и желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия. Те трябва да подадат заявление, за да бъдат сформирани такива комисии. Когато в населеното място, където те ще гласуват, вече има сформирана такава комисия, до 26 септември и други избиратели могат да подават заявления и да бъдат включени в такъв списък.