Демократична България“ подаде жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решение на Централната избирателна комисия от 16 август за организацията на машинното гласуване.

С нея ДБ иска да гарантира, че партиите и неправителствените организации ще имат пълен достъп до изходния код от софтуера на машините за гласуване, както предвижда Изборният кодекс. 

„Размерът на изходния код предполага период от поне два работни дни, за да бъдат партиите и коалициите уверени, че техните експерти са имали възможност да открият потенциално некоректно поведение на системата, като това трябва да бъде извършено преди довереното изграждане на софтуера, а не по време на изграждането, за да бъде сигурно, че същият изходен код, който е бил прегледан, е този, на база на който се изгражда софтуера”, се казва в жалбата на десните.

Жалбоподателите настояват достъпът до изходния код да бъде осигурен още в рамките на процеса по удостоверяване, извършен от Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация, а не само по време на публична процедура по изграждане на системен образ, както е определила ЦИК.

Ако ЦИК е решила да използва софтуер от изборите миналата година, то той отново трябва да бъде надлежно удостоверен, настоява “Демократична България”.