В момента има доста спорове за прехвърлянето на пенсионните вноски в НОИ. Тези, които са се осигурявали поне на средна работна заплата, те ще получат по-високи пенсии, дори при този коефициент. Ако коефициентът стане справедлив, те ще получат по-високи пенсии и категорично няма смисъл да си прехвърлят парите в НОИ. Това каза в предаването „Лице в лице“ бившият вицепремиер и социален, и икономически министър Лидия Шулева.

По думите й, тези, които имат толкова минимални вноски, че не им се гарантира никакъв вид пенсия, е по-справедливо да бъдат прехвърлени в НОИ.

„Защото така или иначе там дефицитите са големи, а това, че трябва да им се гарантира задължителна минимална пенсия, не намалена с коефициента, с който се намалява на всички останали, не е справедливо“.

Шулева обясни, че има редица фактори, които повлияха в годините и очакванията на хората като сериозна сума за втора пенсия няма да се оправдаят.

„На първо място периодът, в който се правеха тези спестявания, се оказа недостатъчен – 20 години. Един период за втора пенсия е 40 години, колкото е срокът за трудовия стаж.

Този период беше белязан от доста голяма безработица в годините и тежки икономически кризи. Това се отразява на вноските, които правят хората за втора пенсия. Като прибавим към това работа в сивия сектор, тоест изобщо не се осигуряваме, като прибавим работа на минимална работна заплата, всичко това доведе до факта, че една не малка част от пенсионерите, които предстои сега да получат пенсии, натрупаха в тези частни фондове много малки суми“.

Не по-малко важен е въпросът, свързан с намаляването на първата пенсия, от НОИ, добави тя.

„Родените преди 60-та година внасят цялата осигурителна вноска в НОИ, а при тези след 60-та година – една част отива в НОИ, друга част – 5%, отива в частните фондове. По тази причина беше решено да се намали пенсията, която се взема от НОИ, но процентът, с който трябва да бъде намалена, така както беше предложен, е изключително несправедлив, тоест намалението е много по-голямо от това, каквото би трябвало да бъде“, каза още Лидия Шулева.

По този начин се получава така, че за тези, които са имали изключително ниски вноски и са били дълго време на минимална заплата, или са били дълго без работа, имаше вероятност да получат дори по-ниска пенсия, отколкото ако са се осигурявали в НОИ, добави тя.

Става въпрос за тази група пенсионери, които са били на минимална работна заплата, били са без работа, не са внасяли вноски и техните работодатели не са внасяли редовно вноските, които са правили, уточни Шулева.

По думите й, тези, които имат непрекъснат работен стаж и са се осигурявали на реални доходи през цялото време, на доходи по-високи от средните, те ще вземат по-висока пенсия, отколкото, ако са се осигурявали само в НОИ.

За съжаление много хора от тази група са били на минималните нива, каза Лидия Шулева.

„Приети са три форми, по които ще се изплащат пенсиите – едната пенсия -  масовата и стандартната, тя е пожизнена, втората възможност е т.нар. разсрочено – когато се прецени, че сумата не е чак толкова голяма, че да стигне за пожизнена пенсия, могат да я вземат за 10 години или за определен период от време да получават допълнителна сума и третият вариант е да вземат сумата на куп.

Този вариант от една страна се говори, че минималната пенсия ще бъде гарантирана от НОИ, но се съм видяла текст, който да гарантира, че няма да има намаление на минималната пенсия за тази група хора. От друга страна вторият въпрос е е коефициентът, защото той трябва да бъде справедлив. Коефициентът, който е определен – 20, е изключително висок, а според експертите той трябва да бъде 7-8 процента намаление на пенсията от НОИ, което ще даде една много по-справедлива обща пенсия от частния фонд и от НОИ.

Ако се приеме, че гарантирано хората ще получават минимална пенсия, а парите, които са спестили във втория стълб, ще ги вземат на куп, това, от една страна, независимо, че сумите не са големи, е добре за тези хора, защото им се гарантира минимална пенсия, но от друга страна е силно демотивиращо за хората, които се осигуряват на пълния доход и плащат максимални осигурителни вноски. (…)

Много по-справедливо би било тези хора, които нямат достатъчно събрани вноски, за да получават било разсрочено или пожизнено втора пенсия, тези пари да отидат в НОИ, за да има се гарантира тази минимална пенсия по-справедливо, защото в противен случай не само, че ще им се гарантира пенсията, но и допълнително ще им се взема от събраните пари, което не е справедливо спрямо тези, които внасят редовно вноски в НОИ.

Прекалено много политическа намеса има в един пенсионен модел, който трябва да бъде гарантиран на базата на приноса, който хората правят като стаж и осигурителни вноски. С всички тези политически вмешателства се получава торпилиране на системата, което намалява мотивацията. Колкото по-малко политическа намеса има в системата, толкова тя ще бъде по-справедлива“, заяви Лидия Шулева.