Здравната каса е отпуснала повече пари за тази година на болниците за броя болни, отколкото през 2018 г. Това каза шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев в студиото на „Лице в лице”.

Моята теза я потвърждават цифрите, ако говорим за онкология, броят на пациентите, които са обслужени, за които касата е платила, е с 500 по-малко, отколкото миналата година за същия период. В същото време средствата, които са отделени като бюджети на болниците за броя болни, е с минимум 8% на всяка болница повече, отколкото миналата година, обясни Дечев.

Той призна, че парите са недостатъчни, но са повече, отколкото през 2018 г. при положение, че са се обърнали по-малък брой пациенти за същия период през 2018 г., каза още той.

Според него проблемите в сектора се получават, тъй като директори на болници пренасочват средствата в дейности, които имат по-голям профит и при провеждане на такива политики в тези здравни заведения има проблеми.

Касата не може да провери това, тя има ангажимент да подсигури бюджетите на болниците, за които е сключен договор. А моята теза я потвърждават числата, а този, който трябва да провери, е собственикът на болниците, добави още той.

Дечев коментира още, че проблемите в здравеопазването се появяват, понеже прекалено са се забавили действията от страна на здравното министерство като реакция на начина, по който се управляват болниците, в които има проблеми.

Отдавна трябваше да има кадрово решение, смята още директорът на касата.

По темата за лекарствата и дали ги има на пазара, или не, НЗОК не може да отговаря, защото тя го заплаща, но дали лекарството е на пазара, или липсва, това е единствено право на този, който го произвежда, обясни Дечев.

По думите му популистките изказвания, че у нас са най-евтините лекарства довеждат до изкривяване на реалността, което води до това, че не се позволява увеличаване на цената на дадено лекарство и производителят е длъжен да го изтегли от пазара, това все пак е бизнес, добави той.

Той поясни, че има механизъм да бъде доставен даден медикамент, но  трябва да се приведе в действие.

Вижте целия разговор във видеото.