Сегашната система на финансиране в здравеопазването води до откровено бутафорни реалности с „виртуални легла” в големите лечебни заведения и „танц” като на тореадор на ръководителите им, които балансират между интересите на пациентите, финансовото оцеляване на структурите и изискванията на НЗОК. Това коментира в студиото на „Лице в лице” хематологът и депутат от „БСП за България” проф. Георги Михайлов.

Клиничната пътека е алгоритъм за работа, а не за харчене на средства, при всеки пациенти има разлики, но в крайна сметка дейностите се финансират еднакво, подчерта той. По думите му резултатът е и че „у по-игриви екипи се поражда желание за печалба” и това налага поставянето на лимити. Именно заради тях пък се случва онколобни да не могат да получат навреме полагащото им се лечение.

Проф. Михайлов беше категоричен, че всички в системата искат промяна на модела, но няколко последователни екипа на МЗ го защитават. Сегашното положение носи печалба на определени кръгове, подчерта той.

По думите му подобна е ситуацията с лекарствената политика на страната – отделни фирми имат доминиращо положение при доставянето на стратегически медикаменти и при проблем с тези фирми болните остават без лекарства.

Вижте още във видеото!