Бившият вече зам.-министър на земеделието Иван Христанов съобщи преди седмица в предаването „Лице в лице“ за установени злоупотреби от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), с които са облагодетелствали частни инсинератори. По думите му щетата е за близо 60 млн. лв.

„Преди десетина година нашите екарисажи, в България за съжаление имаме 2 екарисажа, бяха по доста странен начин заменени от така наречените инсинератори – на две частни фирми“, обясни днес в предаването „Лице в лице“ настоящият директор на БАБХ проф. Христо Даскалов.

Той уточни, че става въпрос за добър и постоянен бизнес, тъй като инсинераторите са установки, в които се изгарят труповете на умрели животни, птици и други материали, които ако почнат да се разлагат, могат да бъдат източник на заразни болести.

Процедурата по избор на фирми за тази дейност е организирана по време на управлението на ГЕРБ и била така нагласена, че да спечелят именно тези две компании.

„Това е тъжната история, че проформа всичко е законно, всичко е легално, но в крайна сметка като сложиш чертата, виждаш, че обществото ни губи едни огромни суми, които биха могли да бъдат инвестирани много по-разумно“, коментира проф. Христов.

Той напомни, че лицата, които стоят зад такива фирми, никога не излизат и винаги има политически чадър в такива случаи.

При проверката е установено, че има изгорена крава, която тежи 700 кг, животни, които се повтарят, такива, които са починали 200 дни пери изгарянето и други нередности.

Шефът на БАБХ вече е разговарял с представителите на служебното правителство и има уверението, че линията на действие по разкриване на злоупотребите ще продължи.

Гледайте целия разговор във видеото!