Днес е приключила проверка във връзка с т. нар. инсинератори. Тя е установила, че множество лица от БАБХ са облагодетелствали частни оператори. Това каза в предаването „Лице в лице“ Иван Христанов, зам.-министър на земеделието в оставка.

„Не един директор, а множество лица от БАБХ в продължение на доста години, за последните 5 години ние говорим за 60 милиона лева, които са изплатени към тези инсинератори, са облагодетелствали отново частни оператори с редица тежки нарушения и под тежки нарушения имаме предвид липсващи животни, животни, които уж са инсинерирани, това е по-сложната дума за изгорени или обезвредени, които са инсинерирани между 30 и 400 дни, след като те официално са заведени“, заяви Христанов.

По думите му всичко това е било извършвано умишлено с формални проверки.

„В нито един момент те не са се опитвали да спазят вътрешните процедури, законите, за да гарантират националния интерес. Комисиите са гледали абсолютно формално. Идват едни документи, тези документи предизвикват плащане на между 150 000 и 300 000 лв. на месец и комисията просто казва - Всичко е наред", каза зам.-министърът.

Той съобщи, че проверката е установила, че от март месец 2019 г. за един от инсинераторите от 200 животни по 100 има тежки нередности.

"Въпреки това те слагат параф - Всичко е наред, парите се плащат. Държавен фонд „Земеделие“ пуска миналата година и тази година писмо, в което казва, - Ние не вярваме в тези суми, молим да направите детайлно проверка и парите, които са надплатени, да бъдат възстановени. И отговорът на това нещо - ами нямам платени пари, а ние сега установяваме, че има и то много“, допълни зам.-министърът.

Христанов каза още, че във всяка една областна дирекция има поне един човек, който е участвал в схемата.

„Те са 28 областни дирекции. Съдейки по цялата документация, смятаме, че са имали един тартор, който е бил в централата, който организирал цялата схема, така че наистина да бъдат облагодетелствани конкретните външни лица. Съответно те са си действали, както им е било казано“, обясни Иван Христанов.

„Ние много искахме днес да вкараме сигнала в ГДБОП. Просто трябваше да го завършим, наистина е много работа, само до момента е може би 150 - 200 страници - само описателната част без приложенията. Но в понеделник вярваме, че ще е готов“, каза още той.

Във връзка с „Капитан Андреево“ и решението на съда да се върне операторът „Евролаб“, зам.-министърът каза, че там все още работи Българската агенция за безопасност на храните.

„Поради оперативна невъзможност да бъдат поставени лицата отговорни за товаро-разтоварната дейност, го прави Българската агенция за безопасност на храните. Ако върнем „Евролаб“, се създават предпоставки за монополно положение“, каза той.

Съдът казва, че трябва незабавно да се върне „Евролаб“ и ние създаваме предпоставките това да бъде извършено правилно, допълни Христанов.

Целия разговор гледайте във видеото.