Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Специализираната прокуратура да извърши незабавна проверка за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на БАБХ. Заповедта идва след публикувано разследване на журналистката Генка Шикерова, озаглавено „Война на трупове”, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

От филма, публикуван чрез Антикорупционния фонд, става ясно, че близо 30 милиона лева са изхарчени от БАБХ за обезвреждане на животински трупове от март 2018 г. до сега. Твърди се, че парите отиват само в две фирми, които са декларирали огромни количества изгорена трупна маса, макар да са използвали мобилни инсинератори, които са с по-малък капацитет от този на стационарните екарисажи.

Вижте разследването във видеото по-долу:

Темата стана особено актуална заради епидемията от африканска чума по свинете, която доведе до евтаназирането на десетки хиляди прасета, които след това се наложи да бъдат загробени.

От информацията на държавното обвинение се разбира, че по време на проверката ще бъдат изискани документите по обществената поръчка за обезвреждането на животински отпадъци, обявена от БАБХ през 2017 г. Отделно ще се разглеждат договорите, сключени от агенцията, за обезвреждане на животински отпадъци в процедура по пряко договаряне чрез мобилни инсинератори през изминалата година, както и всички анекси към тях, подписани до настоящия момент.

Прокуратурата ще следи за всички плащания, извършени от възложителя по договорите и анексите, на изпълнителите, както и за осъществените от тях дейности, за които са направени плащанията. Също така за установяване на реално преработени и заплатени количества животински отпадъци.

Ще се извърши проверка и на документи,  удостоверяващи упражнения контрол от страна на БАБХ върху работата на изпълнителите и количествата унищожени животински отпадъци, подлежащи на заплащане; данни за капацитета на инсталациите.

Също ще бъдат проверени мобилните инсинератори на всяка от фирмите изпълнители, както и данни за конкретните преработени количества от тях по време и място.

В хода на проверката ще се искат документи за състоянието на наличните екарисажи на територията на страната, както и за причините на неползването им за унищожаване на животински трупове, особено в настоящата усложнена обстановка.

Следователи и прокурори ще искат разглеждане на всички заповеди и указания на БАБХ относно предписания сега начин на унищожаване на труповете на умъртвените животни във връзка с болестта африканска чума по свинете, с цел установяване на причините, поради които тези трупове се загробват,а не се изгарят или обезвреждат по друг начин, както и с цел преценка на евентуалната опасност за здравето на населението от такива действия;

В публикуваната информация се допълва, че ще се търси и информация за ползването на мобилните инсинератори в настоящата усложнена епизоотична обстановка, за ползването им при предни такива епидемии (птичи грип, чума по дребните преживни животни) и за извършените плащания от БАБХ.

От Агенцията по храните съобщиха за bTV, че към този момент все още не са получили официален документ от прокуратурата за започнало разследване по случая. Докато тече проверката, институцията отказва коментар.