Загубата на БСП на местния вот в София е резултат от взетите мерки от ГЕРБ като купения вот, намаляването на субсидията за партиите до един лев, както и заради корпоративния и институционален вот. Това коментира в студиото на „Лице в лице” бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

„ГЕРБ си изиграха играта, взеха всички мерки за предотвратяване на провала, започнаха от лишаване на опозицията от субсидия. Този акт удари директно БСП. С един лев субсидия, партия, която иска да прави избори в цялата страна като БСП, просто не може да ги направи. Не засегна ГЕРБ, не засегна ДПС, но засегна и демократичните сили в някакъв смисъл”, обясни той.

По думите му е имало вот от страх да не се изгуби позиция в държавната и общинска администрация.

„Той реши изхода от изборите в София(…) Купения вот също има някаква сила, той тотално преобърна резултатите в Красна поляна и Искър, без този вот БСП печелеше изборите там”, заяви още Овчаров.

Според него много от районите с балотаж в столицата са щели да спечелят, ако десни избиратели са дали гласа си за БСП.

Той коментира и избора на Мая Манолова за кандидат-кмет като правилна стъпка и заяви, че за първи път БСП е призовала да се гласува за десни избиратели.

Овчаров обясни и че левицата сега трябва да се обединява, а не разделя, както се случва в момента и че според него зад искането на оставката на Корнелия Нинова от вътрешнопартийната опозиция се крие желанието на Станишев да стане отново лидер на левицата.

Вижте целия разговор във видеото.