„Няма никакво управление на COVID кризата в България, а влачене по линията на най-малкото съпротивление, което в един момент се превърна в свободно падане – имам предвид ноември“.

Това обяви в предаването „Лице в лице“ Румен Овчаров от БСП.

Той попита защо управляващите са се изненадали, че през октомври ще стане студено и коронавирусът ще ни удари пак.

„В началото на октомври ръстът на смъртността в България беше 6% на дневна база, в края на октомври тя вече е 30% спрямо същия период на миналата година. В края на ноември ръстът вече е над 100%. В България  обикновено умират около 300 човека на ден. В края на ноември умират по 700 човека на ден… Това е следствие от несправянето с кризата“, коментира социалистът.

По думите му заболеваемостта на 100 000 души намалява, защото се правят по-малко тестове.

Според него пътят за справяне с кризата са много ясни и категорични мерки, каквито при нас не се налагат.

„Ключовата тема на следващите няма да бъде корупцията и съдебната система, а провалът в управлението на кризата. Това е причината правителството и Бойко Борисов най-накрая да усетят, че трябва да вземат мерки и тези мерки не могат да угаждат на всички“, заяви Овчаров.

Като експерти в енергетиката той коментира и проектите АЕЦ „Белене“ и нов реактор за АЕЦ „Козлодуй“. По негово мнение има лутане и липса на ясно и решителни действия, които ще доведат до това да се провалят и двата проекта и да останем без електроенергия.

Вижте повече във видеото!