Действащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември, да продължат да действат до 31 януари догодина.

Това предложиха здравният министър Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

Предлагат се следните изключения: 

  • разрешаване на учениците от 1. до 4. клас да започнат да посещават училище от 4  януари догодина, както и отваряне на детските градини и яслите;
  • от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина, както и театрите, които не са затваряни, като работят при капацитет от 30% и през седалка;
  • разрешаване местата за хранене в хотелите да могат да работят с до 50% заетост само за гости на хотелите с въведен вечерен час до 22 ч.

Здравният министър Костадин Ангелов докладва, че за една седмица броят на излекуваните българи от коронавируса е 18 907 души.

„Другото положително като резултат от въвеждането на мерките е, че заболеваемостта в страната спадна и вече е под 600 на 100 000 души население. Нямаме области, оцветени в черно, където тя е над 1000 на 100 000 души“, обясни Ангелов.

Въпреки посочените тенденции обаче България запазва мястото си по заболеваемост в ЕС. Страната ни продължава да държи 10-а и 11-а позиция, а по показателя смъртност страната ни е на първо място.

„Затова всички останали мерки, които и към момента действат, предлагаме да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г., като следващото им преразглеждане да бъде на 21 януари, отнасящо се за периода след 1 февруари“, добави Костадин Ангелов.

Премиерът Бойко Борисов отново припомни, че на фона на затегнатите мерки в Европа и света България продължава да прилага най-либералния режим, който щади психиката на хората и им дава възможност за свободно движение.

„При настоящата ситуация и при тази натовареност на здравната система можем да удържим със сега действащите мерки и да се надяваме след празниците новите случаи да продължат да намаляват“, подчерта той.

Министър-председателят посочи, че удължаването на мерките до 31 януари изисква държавата да осигури нови 250 милиона лева, с които да се компенсират временно затворените бизнеси или тези с ограничена дейност.

Той изиска всекидневно да се прилага строг контрол по изпълнението на противоепидемичните мерки, а на нарушителите – да се налагат санкции.

„Направеното предложение за удължаването на мерките е много балансирано, така ще укрепим крехката тенденция към намаляване на случаите на COVID-19, а след празниците ще обсъдим възможност да смекчим допълнително мерките“, заяви от своя страна главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.