Искането на НСО от вчера да бъде забранен достъпът до „Росенец“ по вода и суша, без да има ясни мотиви кой и защо ще охранява, предизвика бурни реакции в обществото, коментира министърът на транспорта Росен Желязков в предаването „Лице в лице“. 

По думите му забраната става чрез определяне на координати, обявени в бюлетин за известяване (НАВИМ), че не може да се плава в определената зона, а не чрез физически ограничения. 

„Този бюлетин обикновено се използва при военни учения. При това искане държавните органи са длъжни да окажат съдействие“, отбеляза министърът. 

Днес, с едно от последните си писма преди да подаде оставка като шеф на НСО, ген. Красимир Станчев оттегли това искане. Лодки и хора ще могат да плават около „Росенец“, потвърди Росен Желязков. Той подчерта, че оставката на ген. Станчев е с мотив, че не иска да участва в политически игри.

Министърът на транспорта нарече тези действия на подаване и оттегляне на искове „пиеса в две действия“.

Министърът припомни протестите от 2013 г., които получиха името „ДАНС with me“. „Утре ще има “Мореплавай с мен““, коментира Желязков. 

„Вчера президентът се опита да обедини маса от разнородни политически платформи“, отбеляза той. 

По думите му или президентът оглавява политически проект, в който участва Христо Иванов или Христо Иванов  оглавява проект с участието на президента.

Росен Желязков коментира и президентската критика към изпълнителната и съдебната власт. „Това създава усещане за безпомощност в обществото. Хората разчитат на държавата, да осигури устойчиви политики“, посочи той.

За пакета „Мобилност“: Изненада е мнозинството, с което бяха приети промените 

Министърът коментира и друга основна тема от последните дни. Той сподели, че до вчера е имало надеждата да бъде смекчен планът „Макрон“, приет вчера от Европейската комисия. „Нищо от нашите искания не беше прието.“

Желязков коментира решението като очаквано, но изненада е било мнозинството, с което то е било прието. Новите мерки създават разбирането, че по-малките трябва да се съобразяват с решения на по-големите, каза той.