България трябва да доставя оръжие на Украйна, за да може да даде шанс на украинския народ да защити не само себе си, но и нас. Това каза в предаването „Лице в лице“ президентът Росен Плевнелиев (2012-2017).

„Защото по логиката на Радев, ако тази война трябва бързичко да свърши, тоест Путин да смачка украинците, дава ли си сметка държавният глава, че ние може да сме следващите. И тогава пак ли ще важи същият принцип – Не, не, да не даваме оръжие на българите. Дайте тука, Путин да ги смачка колкото може по-бързо“, каза той.

По думите му позицията да се отиде в Киев е била правилна.

„Хубави бяха посланията от Зеленски и от министър-председателя на България, и слава Богу, че в последните два дни има някакво преориентиране на управляващите, някакъв свеж полъх“, допълни Плевнелиев.

По думите му един лидер може да бъде или силен, или слаб.

„Слабите лидери гледат социологията и си казват - Аха, хората не искат доставяне на оръжие. Значи следвам хората”. Силните лидери водят хората, те им казват кое е правилно и кое не е правилно. Силните лидери трябва да разберат в труден момент, исторически, кое е важно за България. Този измислен неутралитет, зад който застава Румен Радев, всъщност е покана за национална катастрофа, трета поред", коментира Росен Плевнелиев.

Според него единствената правилна позиция за България днес е политиците да водят към достойното ни членство в НАТО, пълна интеграция с Европейския съюз и членство в еврозоната колкото се може по-скоро.

"В момент от историческо значение, когато ние имаме подадена ръка, огромен шанс да вземем правилни решения, които дългосрочно ще ни позиционират по съвсем друг начин, като друга държава с модерна армия, независима от стари руски системи, с модерна икономика, енергийно ефективна, ние трябва да си даваме сметка, че в Народното събрание и в правителството се коват отговорните решения и тук няма място за популизъм. Има място за смели политически решения", заяви Плевнелиев. 

Според него преди 3 дни страната ни е била на грешната страна на историята:

"В един исторически момент, когато маските паднаха, когато всичко стана черно и бяло, когато е ясно, че Путин е един нов Сталин, когато е ясно, че Русия е агресор, а Украйна е жертвата – България беше абсолютно на грешната страна от историята, гърчеше се някъде в периферията и щеше да изяде шамарите и от двете посоки със страшна сила. Последните 2 дни нещо им стана на управляващите, поне на някои от тях, и от Путин получиха последен шанс да направят нещо смислено с държавата", отбеляза Плевнелиев.

По думите му България има верен ход и това е да подкрепя Украйна по всички възможни начини.

"Да бъдем достоен член на НАТО, бързичко да се засилим в посоката към еврозоната, управляващите да се кротнат, да станат малко по-демократични, малко по-мъдри, да търсят подкрепа за стратегическите приоритети на България оттук нататък от повече европейски продемократични сили, от по мъдри политици, които знаят как, защото дотук ние имахме усещането, че всичко започва и свършва с тях, а всичко преди това било корупция и грешно. Ето сега, това, че политици надграждаха последните 10 години българската газопреносна мрежа им помага, когато газта спря, ние да сме 100% диверсифицирани", заяви президентът от 2012 до 2017 г.

Той припомни някои факти от времето, когато е бил държавен глава:

"Когато аз бях президент, започнахме откъде - заедно с първото правителство на премиера Борисов, големия шлем на президента Първанов – три изцяло руски проекта - заменихме ги с 3 смислени приоритета за българската енергетика, енергийна ефективност - наляхме милиарди, така че българите и техните панелки да им паднат сметките за ток за 50%. Управляващите спряха тази програма и осъдиха половината с ниски, половината с високи сметки. Енергийна диверсификация - имахме една входна точка през 2012 година, ден първи - сега са 7. Имаше компресори, които бълваха само в посока от Русия навън, сега бълват във всички възможни посоки", обясни Росен Плевнелиев.

Той допълни, че днес имаме газова преносна мрежа, която е наша, българска.

"А по времето на друго доминирано от БСП правителство на Орешарски, спомнете си, че "Южен поток" беше замислен с 51% руско участие. Инвестирахме 2,7 милиарда лева в тази газопреносна мрежа на България, наречена "Балкански поток", която днес спасява България в труден момент. България има 7 входни точки. Ние имаме интерконектори към съседните държави. От тези 2,7 милиарда, инвестирани в „Балкански поток”, около 500 милиона са компресори – най-мощните, 80% от тази мрежа на Балканите е в България. Те могат да пренасочват газта във всички възможни посоки и не само да спасим българската икономика, а и на съседите", каза още Плевнелиев и попита кой обслужва Путин днес. 

"Понеже този проект беше символ на корупция, беше обслужвал Путин, питам кой обслужва Путин днес, при положение, че от тези 2,2 милиарда лева, инвестирани в "Балкански поток", транзитните такси, получени за 3 години, са 700 милиона лева. Аз питам, добра сделка ли е децата на България да притежават тази мрежа, която ни спасява в труден момент, и при която при инвестирани 2,2 милиарда лева сме получили възвръщаемост 700 милиона за 3 години - добра сделка е, и трябва да се замислим понеже всичко днес е черно и бяло", заяви Плевнелиев.

Той попита Борисов ли обслужва Путин, когато е инвестирал в тази мрежа:

"Така, че днес да кажем - Не ни интересува „Газпром”, можем и без него, или Радев, Йотова, БСП, „Възраждане”, които денонощно ходят по опорните точки на Радев, на Путин. Кой обслужва днес Путин? Кой е демократът, който наруши многократно върховенството на закона, наруши конституцията, наруши решението на Европейския съд, че в Украйна, в Крим има агресия и незаконна окупация. Кой ги говореше всички тези неща, че Крим е руски – Радев", каза Плевнелиев.

Целия разговор гледайте във видеото.