Твърдението, че България няма трасета, по които да си осигури газ, е смешно, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията. 

Той обвини правителството в лъжи за газовата диверсификация. „На Кирил Петков всичко му е построено от нас“, заяви бившият премиер.

Месеци наред по време на предизборните кампании слушахме какви ли не опорни точки, лъжи, посочи Борисов.

Той каза, че иска да благодари на Асен Василев и на министъра на енергетиката, че са дали възможност да разяснят лъжите, пускани по адрес на управлението на ГЕРБ.

„Василев каза, че можем да доставяме общо около 3 млрд. кубически метра газ, а по построените трасета може да се транзитира още над 2 млрд. кубически метра газ. После добавя, че „през гръцката връзка може да доставяме общо около 20 млрд. кубически метра газ - 2 млрд. през „Кулата“ и 17-18 млрд. през интерконекторите с Гърция“. Тук добавям, че не са 17-18 млрд., а към 31 млрд. кубически метра. Асен Василев изтри с гумичка всички платени твърдения по телевизията. След година видяха каква голяма инфраструктура сме построили. Имаме 100% диверсификация, благодаря на Асен Василев, че го отчете“, заяви Борисов.

„Управляващите взаимно си противоречат - уж нямаме диверсификация, а пък доставките на газ не са спрени. 80% от компресорните станции в Югоизточна Европа са на територията на България. Спрат ли компресорите в България, газ в Европа няма да има. Всички компресори бяха руски и бутаха само в посока Турция, Гърция и Македония. За 5 години ги подменихме изцяло“, добави лидерът на ГЕРБ.

„2012 г. нашето правителство намали цената на газа с 22%, защото намерихме начин да няма посредници. През 2019 г. предоговорихме формулата за цената на газа и намалихме цената с 40%. 2019 г. „Газпром” възстанови на България 202 млн. след предоговарянето и на 27 април г-н Василев каза няма да подновяваме договора с „Газпром”. Това сме направили ние, без посредници – директно”, каза още Бойко Борисов.