Задава се шоково поскъпване природния газ от май. Това стана ясно при обсъждането на новите цени на синьото гориво в комисията регулатор.

Първоначаните разчети сочеха, че синьото гориво трябва да поскъпне с около 5 на сто спрямо сега действащата цена.

Заявлението на „Булгаргаз“ за промени в цените обаче бе внесено преди спирането на доставките от Русия.

Това което може да се очаква, е цената у нас да се изравни с тези в Европа. В момента борсовите цени са около 100 евро на мегаватчас, уточниха от регулатора. Това означава поскъпване с 35%.

От „Булгаргаз“ успокояват, че количествата синьо горива за май у нас са осигурени от алтернативни доставчици за всички потребители.

„Това, което виждам за месец май е предвид факта, че трябва да идем на свободния пазари да заместим 80% от доставките, които „Газпром“, доставяше за България и които вече не искат да доставта за България, трябва да заместим с количества от алтенративни доставчици, тези количества това, което може да очакваме за цената за месец май, цените на газа в България да се изравнят с тези в Европа“, каза Светослав Тодоров от КЕВР.

На 10 май комисията регулатор трябва да вземе окончателно решение с колко точно ще поскъпне синьото гориво за следващия месец.