Купеният вот на тези избори беше много над това, което ние очаквахме, защото изглежда не са давани съответни указания на службите на МВР да си изпълняват задълженията по закона. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ бившият вътрешен министър Бойко Рашков.

Вежди Рашидов и председателския пост на НС

Лично съм казвал на Вежди Рашидов, че не е за там (б.р. за председател на НС), той е творец. Казвал съм му, че обществото би имал полза от него като творец не като народен представител.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ бившият вътрешен министър Бойко Рашков.

Той обясни, че „Продължаваме промяната“ са се заканили, че могат да поискат оставката на Вежди Рашидов е било заради отказана среща в парламента със сдружението БОЕЦ, които са искали да предадат материали, които касаят новоназначената като главен секретар на Народното събрание.

„Искаше се той да приеме тези материали и да изслуша тези хора, той не реагира по никакъв начин“, заяви още Рашков.

Припомняме, че по-рано днес Иво Атанасов от ПП обяви следното: „Смятах че след „кърджалийско чудо“ сме стигнали дъно. За Стефания Караславова има три одиторски доклада, взимала е ДМС по 20 000 лева и единственият критерий е вярност към ГЕРБ.“

Проверки и уволнения в СДВР

„Наложи се още когато бях вътрешен министър да възложа на инспектората и на ГД „Национална полиция“ да извършат проверки във всички районни в София. Една от причините беше, че СДВР е с резултати под средните за страната. Ние, като ръководство, не можехме да гледаме така безучастно. Няколко пъти обърнахме внимание на директора на СДВР и на районните полицейски началници и нямаше подобрение“, обясни бившият вътрешен министър.

Той допълни, че уволненията на шефове на РПУ-та в София не са резки движения.

„Причината - от докладите на проверяващите е ясно, че те са нарушавали включително финансовата дисциплина, във връзка с изплащането на извънреден труд на полицейските служители. И ред други нарушения, които дават основание да се замисли трябва ли да се запази същия състав в тези районни управления“, каза още Рашков.

Арестът на Бойко Борисов

Борисов не е свещена крава. Той не е недосегаем от закона. Ако е вярно това, което чух от колегата Демерджиев тези дни, че по отношение на Борисов има много данни, това означава, че в МВР продължава да се работи активно. Нека да не бързаме и да акцентираме само на това, че съдът каза, че арестът е незаконен.

Той допълни, че вътрешното министерство оспорва на първа инстанция решението на съда, че арестът на Борисов е незаконен.