Евродепутатите днес влязоха в дебат за задържането на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов през март. Инициативата е на "Европейската народна партия", от което семейство е ГЕРБ с мотива - окончателното решение на съда у нас, че арестът е бил незаконен.

"Ние осъждаме решително този незаконен акт и се застъпваме за Бойко Борисов, задържането му е против основните европейски права", каза председателят на ЕНП Манфред Вебер.

Вебер посочи като мотив за дебата – върховенството на закона в Европа, но получи обвинения – че това искане е предизборен акт преди вота в България.

"Оценката на днешния дебат е еднозначна – злоупотреба от страна на ЕНП и ГЕРБ с авторитета на правомощията на ЕП. Недопустим опит за внушения и вмешателства в политическите процеси в една независима държава-членка по време на предизборна кампания", каза Цветелина Пенкова от "Прогресивния алианс на социалистите и демократите" в ЕП.

От "Продължаваме промяната" се въздържаха от коментар. Преди дни обаче пред bTV съпредседателят на формацията Кирил Петков определи дебата като "отчаян ход на Борисов".

"Нито ЕНП, нито някой друг ще ни спре да сложим закона над всичко. Арестът му беше първата стъпка, след 2-ри октомври ще си довършим работата", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Дебатът няма да завърши обща резолюция.