"АЕЦ „Белене“ вече не е необходим на България. Трябва да насочим вниманието си не към него, а към зелената енергия и към цифровата база на управление на Европа“.

Това каза в предаването "Лице в лице" Рамадан Аталай от ДПС, който е бивш председател на Комисията по енергетиката и бивш зам.-председател на Комисията за борба с корупцията.

"Има една програма на ЕС в зеления пакт, в която има милиарди за бъдещето на поколенията. Особено тази програма, която е необходима за преквалификация на нашите рудници и за модернизация и минаване на ТЕЦ „Марица Изток“ на газ. За да участваме в тази програма, са ни необходими две неща. Първо ни трябва грамотно направен регионален план, който да бъде представен. След това да бъде направен национален, с който да кандидатстваме пред Европейския съвет", обясни Аталай.

"Като направим тецовете на газ, онази мощности, които ги има в България, ще бъдат покрити и затова няма да е необходима АЕЦ "Белене", допълни той.

Той показа два хидротехнически проекта, които са направени между Румъния и България през 80-те години.

"Като се направят тези хидроелектрически централи, ще се възстанови транспорта по Дунав, ще се възстанови онова напояване, което е необходимо за България и ще се създават толкова работни места, които АЕЦ „Белене“ никога няма да създаде", каза още Рамадан Аталай.