„Россатом“, „Фраматом“ и  „Дженерал Електрик“ обединяват своите усилия за участието в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова и заяви, че обединението на компаниите е добра новина за България. 

„Знаете, че възобновяването на действията, свързани с търсенето на възможност за реализация на проекта АЕЦ „Белене“, е в изпълнение на решение на Народното събрание от 2018 г. С това решение се възлагат определени задължения на министъра на енергетиката и той има задължение да информира българския парламент за хода на всички събития“, заяви още Петкова.

По думите ѝ обединяването на усилията на трите световни лидера в ядрената енергетика е ясен знак, че процедурата, свързана с избора на стратегически инвеститор, ще бъде изключително оспорвана.

В рамките на постигнатите споразумения, при условие че руската държавна корпорация „Росатом“ бъде избрана за стратегически инвеститор в проекта въз основа на резултатите от конкурса, "Генерал Електрик" ще се счита за партньор с турбогенераторната инсталация, базирана на технологията Arabelle и оборудването на машинна зала.

"Фраматом" ще бъде партньор с оборудването за автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) за българската атомна електроцентрала.

Трите компании влязоха в списъка от общо 5 кандидата, заедно с Китайската национална ядрена корпорация и Корейската хидро-ядрена корпорация „Росатом“ „Фраматом и „Дженерал Електрик“ вече си сътрудничат успешно в няколко международни проекта.

Процедурата по избор на стратегически инвеститор продължава, а според мандата даден от парламента, държавата няма да инвестира допълнителни пари в проекта, както и да дава гаранции за изкупуване на електроенергия.