Процедурата, свързана с избора за стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", никога не е била спирана. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол и в отговор на въпрос на депутатите от БСП Васил Антонов и Чавдар Велинов за „Белене“, цитирана от „Фокус“.

Тя поясни, че и петте компании са потвърдили своето намерение да подадат обвързващи оферти и да участват в процедурата за избор на стратегически инвеститор.

Инвеститорите са от Русия, Китай, Южна Корея, САЩ, Франция.

Очакванията бяха в края на април – началото на май 2020 г. да бъдат подадени и обвързващите оферти. 

"Съгласно решението на Народното събрание министърът на енергетиката имаше ангажимент да бъде разработена такава процедура. Тя е разработена и съдържа съответните етапи, през които трябва да премине. Към настоящия момент ние сме на етап сключване на споразумение за конфиденциалност, което е задължително условие, за да могат компаниите да получат информационният меморандум за проекта, който съдържа цялата базова информация, свързана както със самия проект, така и по отношение на пазара в региона, правната уредба в страната, европейските изисквания в областта на ядрената енергия. Този документ след подписването на споразумението за конфиденциалност вече е предоставен на петте компании, които са включени в кратката листа, свързана с реализацията на проекта АЕЦ "Белене" и потенциалната възможност ние да изберем стратегически инвеститор", коментира още министърът.

"Следващата стъпка, която е много важна, за да пристъпим към етапа на подготовка и представяне на обвързващи оферти, е тези пет компании да имат достъп до информационната зала за проекта. Можете да си я представите съвсем условно. Това са няколко компютри в обособени стаи в НЕК, в които се съдържа цялата информация за проекта", каза още Петкова.

По думите й в рамките на следващите дни предстои телеконефрентен разговор с всичките пет участника, които са включени в кратката листа, като целта на този разговор ще бъде да можем да се информират едни други за епидемичната обстановка.

„Знаете, тези инвеститори са от Русия, Китай, Южна Корея, САЩ, Франция, така че това са все страни, които както нас имаха и продължават да имат ограничителни мерки по отношение на пътуване. Така че след този разговор ще можем да запознаем тези пет компании с пандемичната обстановка в страната, с изискванията", каза още министър Петкова.