Застрахователите не искат намаляване на обезщетенията по „Гражданска отговорност” след смърт на пътя, а настояват да се плаща това, което е изчислимо и което не дава възможност за злоупотреби. Това заяви в студиото на „Лице в лице” председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова.

„Не искаме лимитиране на обезщетенията по „Гражданска отговорност” като цяло. Искаме лимитиране на един много конкретен компонент по тях, който е нараснал като раково образувание, изял е останалите обезщетения по ГО и пречи да се дават справедливи обезщетения”, подчерта тя.

Несторова визира неоценимия според нея компонент „болка и страдание”. По думите й в развитите страни от ЕС съдът дава даже по-големи обезщетения от тези у нас, но предимно на база на искове за конкретни имуществени щети – за загубени доходи, издръжка на децата и т.н.

Такъв тип искове обаче у нас почти няма, посочи Несторова. По думите й средният размер на обезщетенията за болки и страдания е скочил с 50% за 5 години без икономическа логика. Тя даде и конкретни примери, в които адвокати прибират половината или даже почти всички спечелени пари.

„Идеята е да се преместят от недоказуеми към доказуеми искове”, подчерта Несторова, като подчерта, че така адвокатите ще се наложи да вършат реална работа по проучване на нуждите на своите клиенти. В тази връзка Несторова се обяви за създаване на конкретна методика при определянето на претенциите за имуществени щети.

Застраховането не плаща справедливост, кръвнина и възмездие, категорична беше тя.