Крачка назад за лимитите при обезщетения след смърт при катастрофи направиха управляващите. Ограничение от 5 хиляди лева да има само за далечните роднини предлага председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Вълната от протести в последните дни, наред с цените на горивата, беше провокирана и от информациите за драстичен скок в цената на задължителната „Гражданска отговорност”, до който би се стигнало, ако няма лимити.

До идеята за въвеждане на лимити се стигна след като съдът разшири кръга на роднините и близките, които имат право да искат обезщетения. Първоначалното предложение беше най-близките роднини да имат право да получат до 20 хиляди лева, което важи за съпрузи и деца. До 15 хиляди – за братя и сестри.

В крайна сметка за тях лимити обаче няма да има. Праг от 5 хиляди се предлага за далечните роднини и близки.

Снимка: bTV

Менда Стоянова беше категорична, че исканията на протестиращите напълно да се оттеглят текстовете за лимитите всъщност ще доведе до поскъпване на „Гражданската отговорност”. Претенциите при смърт трябва да са за имуществени вреди, категорична е Стоянова.

„Това адвокатите не искат да правят, защото е много по-лесно да питаш „Колко те боли?”Е, колко може да я боли майка за детето й, защото ако кажеш „Да”, това би повишило размера на обезщетението ти”, посочи още тя.

Според застрахователите това е стъпка в правилната посока, но не решава изцяло проблема. „Ще даде въздух на сектора в момента и ще успокои тази първа вълна от нови искове която тръгна. Това обаче, че няма да има лимити по принцип за болки и страдания означава че некоректните практики остават”, коментира Светла Несторова.

Менда Стоянова определи коментарите за поскъпването на „Гражданската отговорност” до 1000 лева като „фалшива новина”. Въпреки че тази цена беше посочена от застрахователите.

Само от гражданската отговорност те отчитат загуби от 17 милиона лева до средата на този година, но, след като покрият тези минуси, като цяло отчитат над 80 милиона лева печалби.