Дефицитът на работещи в българската икономика се изчислява между 120 000 и 150 000 души. За това е необходим внос на работници – от българската диаспора, филипинци или виетнамци. При всички случаи можем да бъдем успешни на пазари, които възнагражденията са по-ниски отколкото в България. Това обясни в предаването „Лице в лице” по bTV Радосвет Радев – председател на Българската стопанска камара.

Недостигът на квалифицирана работна ръка е темата на първото издание на „Лице в лице с бизнеса”на Цветанка Ризова.

Новата поредица е част от информационната кампания, насочена към създаване на мост между бизнеса и младите хора. Рубриката на предаването ще даде трибуна на бизнеса да насочи вниманието към проблемите, с които се сблъскват отделните браншове.

Изправени сме пред срив на чуждите инвестиции, според Радосвет Радев. „„Аджибадем” напуска страната, „Метро” също преразглежда позициите си в България", каза Радев. По-късно от „Метро” заявиха, че компанията не преразглежда позициите си в България и няма намерение да напуска страната.

Имаме едно „знаме”, с което привличаме – това е плоският данък, както и образована и квалифицирана работна ръка и ниските възнаграждения. Това обаче вече не е вярно. Възнагражденията в България порастват, и то значително. Работната ръка също не е толкова квалифицирана, обясни Радосвет Радев.

„Ще се внедряват агенти на ДАНС в стопанските структури – тези които са предприемачи, ще спрат да назначават нови хора, защото ще мислят че са агенти”, коментира Радев.

По думите му правителството и синдикатите са направили „съглашение” да направят максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лева. Платецът на това нещо отсъства от сбирката, посочи Радев.

„Така се увеличена разхода за работодателя – някой прави сметката на друго място, на вас ви я носят само за да я платите”, обясни още той.

Радосвет Радев съобщи, че Асоциацията на българските работодатели обмисляме позиция по повод това решение.