Който слага високо моралната летва, трябва да я скача. След като служебното правителство сложи толкова високо летвата, нека да бъде готово да я скача - и то, и всеки един от неговите министри.

Това заяви в предаването "Лице в лице" депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков.

"Казусът с двойното гражданство на Кирил Петков е ясен. Президентът би трябвало да издаде указ, с който да го освободи от поста, но тъй като нямаме основание да смятаме, че ще го направи, затова се обърнахме към Конституционния съд", каза Чолаков.

Той определи като "нелепи" обясненията на Петков, че се е отказал от канадското си гражданство.

"Ако може с една нотариално заверена декларация да се откажеш, значи с декларация може и да придобиеш гражданство. Към момента на заемането на поста той е имал двойно гражданство и не е трябвало да приема тази длъжност", добави той.

Депутатът обаче заяви, че от ГЕРБ няма да искат процедура по импийчмънт, заради назначаването на Кирил Петков на поста.

"Той има достатъчно други "гайлета" в момента - служебното правителство, COVID кризата, бежанците от Афганистан. Има достатъчно главоболия, които да решава, и нека бъде така добър да го направи", призова Чолаков.

По повод на разпространените видеа с полицейско насилие по време на антиправителствените протести миналото лято, Радомир Чолаков коментира, че няма нормален човек, който да одобри подобни действия, но вижда скрит мотив в разпространението им точно сега.

"Абсолютно сигурно е, че министърът на вътрешните работи не би издал заповед полицаи да бият граждани. Ясно е обаче, че тези кадри излизат точно в този момент, за да не бъде създадено правителство с третия мандат, за да нажежат допълнително обстановката между ГЕРБ-СДС и останалите партии. Г-н Маринов беше оттеглен от поста тогава, полицаите са наказани, образувани са наказателни производства, какво още искате да се случи?", попита той.

Депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС добави и че целта на ИТН не е да има правителство, а да има политическа криза, да се върви към демонтиране на политическата система в страната.

"Най-важното за тях в момента е да се гласува актуализацията на бюджета, след което черджето ще бъде дръпнато и парламентът ще бъде разпуснат", каза юристът.

Чолаков обяви, че от ГЕРБ-СДС ще отидат на предстоящите консултации при президента утре, преди връчването на втория мандат за съставяне на правителство.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!