Управлението не изглежда нестабилно, но има неща, които будят тревога. Това каза в предаването „Лице в лице” евродепутатът Радан Кънев.

„Това не е знак, че коалицията ще се разпадне или, че правителството ще падне, а е знак, че много политици, управляващи, които носят огромна отговорност в България, не могат да излязат от предизборния начин на мислене, не могат да проявят държавничество, не могат да проявят лидерство. Единствено мислят във всеки един момент как ще реагира всеки избирател все едно изборите са утре. Изборите не са утре. Затова е 4-годишен мандатът, защото има да се вземат тежки решения”, каза Радан Кънев.

Той допълни, че когато е гласувано правителството, не е предполагало, че ще попадне в най-тежките кризи от четвърт век насам едновременно, въпреки че инфлацията вече е била  налице, енергийната криза също, но не и агресията на Путин в Украйна. 

„Една такава остра кризисна ситуация не беше предвидена, но затова е управлението, за да реагира, за да защити гражданите, държавата, националния интерес в кризисна ситуация, а не да разсъждава все едно утре ще има избори”, каза Радан Кънев. 

По думите му тревожно е, че има елемент на предизборно поведение, когато няма избори. 

„В криза лидерството е най-важно. Лидерството, държавническото мислене - то е да преведеш хората през криза в един период, който може да се наложи да не се лашкаш като хартиено корабче по вълните на общественото мнение, а да посочиш ти пътя напред, да кажеш ти кои са верните решения и да дочакаш в момента, в който хората да оценят, че си постъпил правилно, дори в този момент да не са съвсем сигурни”, отбеляза евродепутатът.

Целия разговор гледайте във видеото. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!