Протестиращите здравни работници настояват за ясни правила, по които да се формират заплатите им.

„Най-голямата ни болка е, че някак си не ни вземат насериозно. Трябва да разберат, че ние не сме помощният персонал на здравеопазването, а екипът с всички достойни лекари, с които работим”, каза в предаването „Лице в лице” по bTV медицинската сестра Елена Тонева.

„Имаме колеги в провинцията, които вземат нетна заплата 450-500 лв. Представете си как с тези пари хранят семействата си, как учат децата си на достойнство, как се справят”, заяви тя.

„Ние започнахме да работим на 2-3 места, за да запълваме липсващите пари. По този начин запълваме свободните места на сестрите. Те разчитат на този механизъм”, посочи Тонева.

За нощния труд пък им се плащат само по 25 стотинки на час, и то не за 12 часа, колкото е дежурството, а за 6 или 7. Това е подигравка, бяха категорични протестиращите здравни работници.

Затова настояват за 2 минимални работни заплати стартово. „Искаме да бъдат изградени точни и ясни правила, по които да се сформират нашите заплати, за да няма това недоразумение в системата и да се получава дисбаланс”, каза медицинската сестра Веселина Ганчева. 

В студиото на „Лице в лице” те представиха фиш за заплатата на сестра от хирургично отделение. Нейната основно възнаграждение е 750 лв., а след удръжките чистата ѝ заплата остава 761 лв.

В провинцията е още по-плачевно състоянието, бяха категорични протестиращите.

Физиотерапевтите също средно вземат 600-700 лв., каза физиотерапевтът Симона Богданова.