Специалистите по здравни грижи излизат на втори национален протест. Медицински сестри, акушери, лаборанти и рехабилитатори ще се съберат в градове в цялата страна.

Снимка: btvnovinite.bg

Те настояват основното им възнаграждение да бъде в размер на поне две минимални заплати.

Снимка: btvnovinite.bg

Медиците искат и правила за допълнителните възнаграждения и почасово заплащане на нощния труд.

Изтече 20-дневният срок, който специалистите по здравни грижи дадоха на министър Кирил Ананиев, за да набележи мерки за решаване на проблемите. Според медицинските работници обаче решение няма. Затова те организират втори национален протест. Медицинските работници от градове в цялата страна ще протестират в 15 ч. 

Невярващи на обещания и с желание за реални резултати. Така медицинските специалисти се събират за днешния си протест. 

„Ние сме изключително търпеливи и много работливи. Искаме две минимални работни заплати и всяка реформа да стартира от тук”, и медицинската сестра Елена Тонева.

„Години наред заплатата ми беше близо до минималната, а сега е 645 лева”, каза и  Лиляна Ненова.

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че до 3 седмици ще има ясна методика за формирането на работната заплата на медицинските специалисти.

„Изваждането на едни пари сега означава да запазим всички недостатъци на работната заплата, които съществуват в момента. Затова аз предлагам да направим тази методика и каквото покаже тя, тогава ще говорим за размера на парите, които са необходими, за да осъществим целите, които сме си поставили”, посочи министърът.

Ниските възнаграждения отказват младите специалисти, смятат медиците. „80% от персонала са пенсионери и ако те решат да си тръгнат, ние трябва да затворим болницата”, подчерта Диана Чаушева.

Омбудсманът Мая Манолова подкрепя протестиращите. „Всички ние сме пациенти и в един момент сме в техните ръце, така че техните ръце трябва да бъдат сигурни и добре оценени в обществото”, категорична беше тя.

Медицинските работници настояват обсъжданите промени да важат не само за държавните и общински болници, а и за частните.

Протестът днес ще започне в 15ч. някои от сестрите споделиха, че имат забрана да участват. Здравният министър отрече тази информация.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!