„Продължава процесът на фрагментиране както на партийната система, така и на политическата. В България вече 15 години не се е формирала нито една партия, която да се опита да отговори на очакванията на съществени групи от населението на страната. Произвеждат се по шаблон технологични политически продукти, които играят лобистка роля. Задкулисието непрекъснато също се фрагментира – неговите водещи фигури са в конфликт помежду си. Това се отразява на политическата сцена именно под формата на тази фрагментация.“

Това обясни в предаването „Лице в лице“ професор Огнян Минчев.

Според него съществуват два начина, чрез които да се стабилизира една политическа система.

„Единият начин е да се увеличи нейната представителност. Тоест – колкото може повече граждани да подкрепят, макар и кризисна конструкция на политическа система. Вторият - да излезе едно силно лидерство, което да заложи авторитет, да заложи позиции и собствено реноме и да се опита да променя нещата. За съжаление в България отсъстват и двете. Вместо лидери, имаме комисионери и лобисти, които изпълняват задкулисни поръчки“, уточни проф. Минчев.

По думите му всички форми на избирателна система имат своето място при определени ситуации.

„Трябва да сме наясно, че политическата криза не може да се разреши с технологични промени“, уточни той.

 

„Фрагментацията, която се случва в резултат на тази политическа криза си има своите причини. Не смятам, че това, което се случва в ДПС е защото един лидер е размислил. Вътре в ДПС има някакви сериозни напрежения, които цепят партията. Тази криза е на цялостната конструкция, свързана и с международната ситуация. По-вероятно е Доган да вземе превес в партията, защото притежава контрола над голяма част от избирателите, той е една стъпка напред, тъй като има една голяма гражданска общност, която стои зад гърба му“, поясни политологът.

„Минимална възможност за съставяне на правителство вероятно има. Логиката на ситуацията е една, а поведението на актьорите – съвсем друга. Сглобката се разпадна поради липсата на отговорност“, каза още проф. Огнян Минчев.