Европейска агенция по лекарствата започва рутинна процедура за полза-риск на популярни лекарства за настинка и грип. Това стана ясно от думите на представителят на България в ЕАЛ проф. Илко Гетов в предаването “Лице в лице”. 

„Става въпрос за лекарствата, които съдържат съставката псевдоефедрин. Той свива лигавицата и предизвиква отпушване на носа. Използва се като съставка в много от лекарствата за настинка и грип – като таблетка, саше, в комбинация с антиалергични съставки за подсушаване на лигавицата”, добави той. 

Гетов каза, че във Франция е съобщено за преходни исхемични инциденти – сърдечно-съдови и мозъчно-съдови проблеми. 

Според него най-лошото е, че тези лекарства са без лекарско предписание и всеки може да си ги купи свободно. 

Той подчерта, че тези лекарства могат да са опасни за хора с исхемична болест или прекарали COVID. 

“Аз не съветвам хората да спрат да купуват лекарства. Аз ги съветвам да четат листовките, да питат и да се консултират за всяко едно лекарство, което купуват”, каза Гетов.

По думите му високите цени на лекарствата у нас е генериран от високото ДДС. “Това, което в момента се предлага таван на надценката, винаги за лекарствата е била фиксирана”, смята той. 

“За лекарствата по лекарско предписание, които се отпускат не по Здравна каса, ДДС-то трябва да е 9%. За частта, което плаща Здравната каса ДДС-то трябва да е 0%”, категоричен е Гетов.

Повече гледайте във видеото.