Човек започва да създава антитела срещу COVID-19 между седмия и десетия ден след първата доза от ваксината, като ваксиналната ефикасност достига до 45% и затова се налага поставянето на т.н. втора игла – за да се достигне по-голяма ефикасност.   

Това заяви в „Лице в лице“ представителят на България в Европейската агенция по лекарствата  проф. Илко Гетов. Той обясни, че и трите препарата, които се прилагат у нас, са преминали през най-строгите изисквания и оценка на тяхното качество и безопасност. 

Проф. Гетов допълни, че според продуктовата информация, ваксините, които са базирани на иРНК технология са с малко над 90% ваксинална ефикасност, на „АстраЗенека“ – около 60%, достигайки до близо 80%. Той обясни, че защитата е на високо ниво, защото при противогрипна ваксина процентите са около 50. 

Експертът коментира, че единствено в България има дискусии относно избора на препарат. Относно решението в много държави на хора над определена възраст да не се поставя оксфордската ваксина, проф. Гетов заяви, че забрани на европейско ниво няма. 

Препоръките на експерта 

„Единственото нещо, което на този етап е сигурно и е съгласно българските ръководства, е жените, които планират бременност през следващите шест месеца и бременните към момента и кърмачките – не е препоръчително да се ваксинират. За всички останали групи пациенти, включително и трансплантираните, хронично болните и тези с висок индекс на телесна маса – могат да се ваксинират“, обясни проф. Гетов. 

Ако пациент с тежко заболяване иска да се ваксинира, е важно то да бъде в ремисия. 

Курсът с терапия за потискане на имунитета на пациент трябва да е преминал поне 2-3 седмици преди поставяне на първата доза или да е планиран 2-3 седмици след втората игла. 

„Тук има следния феномен, ние стимулираме имунитета да изгражда антитела, а той изкуствено е потиснат заради основното заболяване“, добави проф. Гетов. 

Алергичните реакции 

Проф. Гетов обясни, че хората с алергии е хубаво да се тестват към съставките на препаратите преди да си поставят ваксина. 

Той препоръча 2-3 дни преди самата процедура те да приемат антиалергичен лекарствен продукт. 

„Алергичните реакции след ваксинация са към т.н. помощни вещества, добавени към препарата, за да има той по-голям срок на годност – стабилизатори и консерванти. Ако пациент си е поставял противогрипна ваксина и не е имал алергична реакция, няма риск да се получи такава след имунизация срещу COVID-19“, каза още той. 

Грипоподобни симптоми след имунизация 

Проф. Гетов заяви, че е нормално при някои хора да се появява отпадналост и висока температура след поставяне на ваксина срещу COVD-19. Той обясни, че това са стандартни постваксинационни реакции.

Причината – организмът започва да изгражда антитела. 

„За ваксината на „АстраЗенека“ има такива съобщения за реакции. Няма нищо притеснително, дори се спори, че по-добре да имаш такива реакции, защото имунитетът вече работи по отношение изграждането на антитела“, посочи проф. Гетов. 

Колко се очаква да трае имунитетът след ваксинация, кога трябва да се извърши реимунизация и отговори на още важни въпроси вижте във видеото!