„От 22 февруари ще препоръчаме на наблюдаваните в болница „Надежда“ бременни да се ваксинират по техен избор. Ние направихме медицинска справка и дебатирахме с всички колеги – акушер-гинеколози, специалисти по фетална медицина, анестезиолози, неонатолози, имунолози, генетици, вирусолози и фармацевти на болницата“.

Това съобщават от МБАЛ „Надежда“ в свое становище, изпратено до медиите. От там уточняват, че то носи препоръчителен характер и е продиктувано от тяхната отговорност и дълг към пациентите.

Заключението на медиците от болницата съвпада с това на СЗО, а именно, че няма никакви особени причини да се смята, че ще има специфични рискове, които да надхвърлят ползите от ваксинирането при бременни.

Аргументите на лекарите са:

  • Ваксините, които се предлагат, не застрашават майката и плода.
  • Рисковете за бременните при заразяване с COVID-19 са големи – за преждевременно раждане, развитие на усложнения на бременността, живота на жената.
  • Убедени сме, че с ваксинирането нашите пациенти не поемат рискове за своите деца, а напротив – съхраняват техния и своя живот.
  • Ваксините, които се предлагат, не са противопоказани при кърмене и не налагат спиране или прекъсване на кърменето.

„Ще съветваме пациентките ни в ранна бременност да изчакат при максимални предпазни мерки до завършване на първи триместър на бременността, а тези във втори и трети триместър, както и кърмещите, изложени на повишен риск – да се възползват от най-ранната възможност за ваксиниране срещу COVID-19“, информират от болница „Надежда“.

Трябва ли жени, планиращи бременност, да се ваксинират?

Във връзка с ваксинирането на жени, планиращи бременност, от МБАЛ „Надежда“ заявяват, че ще препоръчат на пациентите си да се ваксинират, защото смятат, че „ваксинирането ще съхрани репродуктивните способности при бъдещите родители“.

Лекарите смятат за неоснователни теориите, че ваксината може да засегне фертилитета. В тази посока няма нито едно доказателство и ако това беше така, жените, прекарали COVID-19, не биха забременявали.

„Ваксинирането отлага плановете за бременност с не повече от два месеца. СЗО и всички водещи експертни организации не изискват тест за бременност при ваксиниране, което показва, че ваксината не вреди при бременност. При заразяване с COVID-19 и тежко протичане възстановителният период е много дълъг, а репродуктивните планове могат да се отдалечат с години“, обясняват от здравното заведение.