Само в България има спор коя ваксина е по-добра, заяви ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Той изтъкна, че в страната се слагат всички ваксини, утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. 

Премиерът Бойко Борисов заяви, че препаратите са еднакво добри и никъде по света хората не избират ваксини. Според здравния министър проф. Костадин Ангелов изборът на ваксина е възможен, но при определени условия.

Снимка: Министерски съвет

Заедно с министъра на здравеопазването д-р Костадин Ангелов и премиера Бойко Борисов ген. Мутафчийски посети село Самуилово в община Петрич, където провериха как протича ваксинирането.  

"В Западна Европа не се говори такова нещо. Слагат се всички, които са утвърдени. Смята се, че щом са утвърдени, значи са надеждни. По-добре с каквато и да е ваксина, отколкото никоя", добави той. 

Снимка: Министерски съвет

"Хората проявиха зрялост", каза още ген. Венцислав Мутафчийски.

Той посочи, че най-възрастният ваксиниран във ВМА е на 96 г., а най-младият е на 18 г. Според него хората във всички възрасти са мотивирани да се имунизират и вчера само във ВМА са били ваксинирани 1160 души. 

"Зелените коридори" ще продължат, докато не дойдат 18,5 млн. безплатни ваксини, каза от своя страна премиерът Бойко Борисов.

По думите му българите се ваксинират с най-добрите ваксини, които са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата.  

Снимка: Министерски съвет

Освен в големите болници, ваксини ще има и в най-малките населени места, допълни Борисов. Той посочи, че само днес 88 000 дози са разпределени в страната.