Близо 30 000 ваксини са направени през последните три дни в страната, като интересът на гражданите да се ваксинират е изключително голям. Във всички области работят ваксинационни кабинети, а от днес започват да ваксинират и общопрактикуващите лекари.

Това докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работното съвещание, което премиерът Бойко Борисов свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри.

Създава се организация, така че мобилни екипи да тръгнат към отдалечените населени места, където всички желаещи също да могат да се ваксинират, допълни Ангелов.

Той посочи още, че съвместно с МВР се създава организация и за логистична подкрепа, така че ваксините лесно и бързо да достигнат до отдалечените населени места и гражданите там да могат да се ваксинират.

„Организирате екипи в най-отдалечените и най-малките населени места. Колкото има желаещи – да бъдат ваксинирани. Не трябва да има разлика между големи, малки и отдалечени населени места“, категоричен беше премиерът Бойко Борисов. 

Той изрази благодарност към всички лекари и медицински екипи и добави, че масовото ваксиниране няма да позволи на COVID вълната да се вдига повече.

"Всички ваксини са договорени от Европейската комисия, от най-добрите специалисти в Европа. Ваксините са издържали теста, където няма компромиси. Която и ваксина да се сложи е добра“, отбеляза премиерът. 

Зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов изтъкна, че личните лекари са готови да се включат във ваксинационния процес. Председателят на НОЩ и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски посочи, че е отчетен спад на смъртността от COVID-19. 

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че днес е получена доставка от 25 740 дози от ваксината на „Пфайзер“. 

„Очакваме на 25 февруари 12 000 дози от ваксината на „Модерна“, както и до края на седмицата количества и от Оксфордската ваксина, като предстои да получим потвърждение за точната дата и точните количества. Всички налични в страната дози се прилагат без да се изчаква“, заяви Кирилов.

Снимка: Министерски съвет

Борисов, придружен от здравни министър и началника на Щаба, провериха след заседанието как протича процесът на ваксинация в малките населени места. Те посетиха село Самуилово в община Петрич.

В днешния ден  88 000 дози ваксини са разпределени из цялата страна. "Зелените коридори" остават, докато в страната не пристигнат всички поръчани 18,5 млн. дози ваксини, обясни премиерът. 

Снимка: Министерски съвет

"От сутринта медици от Центъра за спешна медицинска помощ в София поставят ваксини на всички желаещи в селото. Интересът е голям. Обещали сме, че ваксини ще има за всички. Най-възрастният жител на Самуилово, който днес ще се имунизира, е на 92 години", написа премиерът във Фейсбук.