"До скоро казвахме, че няма практически избор на ваксина, но започва да се появява реалният момент с избора", коментира в "Тази сутрин" д-р Радосвета Филипова, секретар на Националния ваксинационен щаб. 

„Ваксините са различни като производство, но резултатът е един и същ – получавате имунитет и сте защитени“, отбеляза тя. 

Според нея нещата, които ни вълнуват, все още не ги знаем.

„Това е дали, когато човек получи имунитет от ваксината, ще може да не заразява другите, това е най-важното“, посочи тя.   

По думите й изборът на ваксина е сведен до това какво ще избере лекарят, който ви преглежда. 

Тя призова хората да се ваксинират с наличните ваксини и да не чакат следващите, защото процесът тече и все повече хора се имунизират. 

Дори и всички да се ваксинираме, ако не спазваме мерките, вирусът ще продължи да циркулира, заяви още д-р Радосвета Филипова.

„Мерките трябва да се спазват и всички да сме активни – да се носят маски и да има дистанция, независимо къде сме – на опашка за ваксини, в магазина или в градския транспорт“, посочи тя.  

За пример лекарят даде грипните ваксини и как се боледува от грип. Според нея хората трябва да си слагат ваксини против грип, независимо дали са си сложили срещу COVID-19. 

„Това са две различни заболявания, с различни причинители. Единствено клиниката им може да бъде наподобяваща. Една от теориите е, че коронавирусът ще се превърне в грипен вирус и така ще циркулира в определени части на света“, обясни още д-р Радосвета Филипова. 

„На други места по света няма опашки за имунизиране, но има пунктове, които не са като нашите. В България имаме строги традиции в имунизирането – прави се само от лекар, има преглед преди това. Смисълът не е да мине бързо, а да бъде качествено и безопасно и за двете страни“, коментира лекарят по повод опашките за имунизация.