Преди дни управителят на Националната здравна каса Дечо Дечев разясни в „Лице в лице“ как законно може да бъдат източвани парите за здраве.

Поправка в закона е дала възможност на частните болници да плащат повече от държавните здравни заведения за едно и също лекарство. В касата път задължително трябва да бъдат осребрени фактурите.

Тези разкрития доведоха до изслушване на Дечо Дечев и здравният министър Кирил Ананиев в здравната комисия на парламента.

Снимка: btvnovinite.bg

Тези въпроси си стоят от години, но сега един от управляващия екип си позволи да каже истината гръмогласно и те отекнаха в общественото пространство, затова парламентарните групи на БСП и ДПС са поканили здравния министър Кирил Ананиев и управителя на Националната здравна каса Дечо Дечев пред здравната комисия, обясни онкохематологът проф. д-р Георги Михайлов, депутат от „БСП за България" в „Лице в лице“.

Единият въпрос е решен законово по начин, който ощетява голяма част от лечебните заведения. През 2016 г. е приет законопроект за промяна на закона за обществените поръчки, в който една група лечебни заведения са освободени от задължението да правят обществени поръчки, каза Михайлов.

„Законът за обществените поръчки е изключително не добре композиран и създава големи проблеми на държавата. Поставя много големи изисквания, които са трудноизпълними“, смята Дечев.

Позовавайки се на една директива на ЕС, която не е била задължителна, позовавайки се на това, че в България болниците са търговски дружества, което и изключение за Европа, се прави тази промяна в закона, с която отпада задължението да правят обществени поръчки.

Друг проблем е, че „определена група болнични заведения не са задължени да отчитат разходите на своите приходи, по какъв начин спазват финансовата дисциплина“. Те имат друг „статут в здравната система“, заяви Михайлов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Беше изключително некоректно да се дава за пример на директорите и на екипите на държавните и общинските болници примера с назидание: „Виждате ли, има болници, които нямат задължения“. Има, разбира се, защото тези болници подбират пациентите, които взимат, и откриват отделения само по печеливши клинични пътеки, които са много финансирани, а всичко останало се струпва върху държавните лечебни заведения и общинските болници“, обобщава Михайлов.

Според него също така голям проблем е, че повече средства се отделят за болничната помощ, а се неглижира превенцията на заболяванията, каквато е практиката в повечето европейски страни.

Снимка: btvnovinite.bg

Не трябва да се забравя, че НЗОК е обществена организация и не е подчинена на здравното министерство, независимо от всички опити, които се правят за това.

Какво още разказа проф. Георги Михайлов за проблемите на здравната ни система, гледайте във видеото.