България е най-бедната държава в Европейския съюз, защото разпределението на доходите у нас е „дълбоко сбъркано”. Това каза в предаването „Лице в лице” проф. Духомир Минев от Българската антибедност мрежа.

„Пропорциите, на които се разпада брутният вътрешен продукт, на които се разпадат доходите между различните групи у нас, са най-неблагоприятни от всяка гледна точка. В такива условия на разбъркано разпределение политическата демокрация неизбежно е фасадна демокрация. И ние знаем какво значи това”, коментира проф. Минев.

Според него в подобни ситуации са изпадали страни от почти целия свят, у нас обаче в това отношение се стигнало до крайности.

„Свръхконцентрация на доходи и богатства се наричат тези крайности. Знаете данните на „Оксфам” за целия свят. Знаете, че говориха за 6 или 8 човека, които притежават толкова, колкото притежава половината население на земята. Това са крайностите. Приблизително нещо такова се появи и при нас”, посочи експертът.

„Струва ми се важно това, което направи президентът Радев – да обърне внимание на неравенствата и на бедността, тоест на качеството на разпределението на доходите у нас, което е най-ниското в ЕС”, коментира още проф. Минев.

Повод за коментара му е изказването на българския държавен глава този месец, когато той предложи бюджетният излишък да се разпределя от парламента, а не от Министерския съвет.

Чуйте пълния разговор във видеото.