Когато Законът за здравето беше внесен на първо чете имахме много възражения, защото имаше много конфликтни моменти, които позволяваха да има интерпретации на много състояния, коментира депутатът ИТН – проф. Андрей Чорбанов по повод приетите на второ четене промени. С тях се внася яснота относно края на извънредната епидемична обстановка.

Като пример за спорни моменти проф. Чорбанов посочи какви права ще има министърът, какви права ще имат шефовете на РЗИ и дали може да се залага задължителна ваксинация. По думите му е имало текст, че може министърът да направи ваксинационна кампания.

„Министърът няма право в извънредна обстановка да въвежда ограничение в достъпа до сгради с всякакъв тип документи, включително и сертификационни“, отбеляза депутатът от ИТН.

„Най-важно е, че предлагаме да се направи план за действие в такива обстановки по отношение на всички видове заболявания, много е важно да се знае, че законът не е за COVID“, уточни той.

По думите му в този план за действие ще бъдат оказани различни видове причинители на инфекциозни заболявания и как да се реагира на тях - с какви мерки и какви правомощия има министърът.

„При всички случаи трябва да има адекватен план. Сега министърът няма да се налага да прави импровизации, нито шефовете на РЗИ, а ще има план и програма, по която са задължени да действат“, заяви проф. Чорбанов.