Без всякакво съмнение предложението за свикване на Велико народно събрание и внасяне на нова конституция е опит да се изземе инициативата от премиера Бойко Борисов. (…) Той се опита да институционализира дебата, а в тази роля ГЕРБ е по-силен.

Това заяви политологът и автор на книгата “Пътят към Конституцията” Димитър Ганев. За “Лице в лице” той коментира, че проект на нова конституция ще има и той ще бъде внесен в Народното събрание. Експертът смята, че щом Борисов е обявил инициативата, то тя няма да остане нереализирана.

Той уточни, че за да бъде депозирана в НС са нужни 120 представители - подкрепа, която, според него, Борисов може да събере.

“След това, като срок и стъпки следва следното - не по-малко от 2 и не повече от 5 месеца трябва да се разгледа предложението. За да се свикат избори за ВНС - трябва 160 или 2/3 от народните представители да гласуват “за”, допълни той. Според него ако БСП гласува “против”, това ще означава, че всички останали народни представители трябва да бъдат в зала и да бъдат “за”.

Той обясни, че Борисов предлага в следващата конституция да бъдат намалени представителите за НС и ВНС. “По закон, както през 1990 г., Велико народно събрание беше избрано по следния начин - 200 души бяха избрани по пропорционална и 200 по мажоритарна система”, продължи той.

“За да има служебен кабинет, трябва да остават повече от 90 дни до края на мадната. Може и това правителство да действа в оставка. След евентуални избори, Велико народно събрание може да действа като Народно събрание - т.е може да назначи нов кабинет”, изтъкна Ганев.

Той смята, че Борисов прави опит да оглави промените, които се искат от протестиращите.