„Това не е рестарт на държавата, това е кьорфишек, с който Бойко Борисов иска да си купи политическо време до края на мандата на този парламент“, коментира лидерът на „Да, България“ Христо Иванов в ефира на предаването „Лице в лице“.

„Хората искат избори веднага, за да могат те да дефинират промяната. Искат ясни предложения за политическа промяна и да изберат между тези предложения, и в един парламент с обновен и рестартирана легитимност да се формира едно или друго мнозинство“, допълва още Иванов.

По думите му предложенията на премиера Борисов показват, че той е готов на всичко, за да си спечели време и да доизкара мандата си. „Да гарантира, че той ще организира следващите избори както намери за добре – именно това, което хората не искат“, допълва Иванов.

„В парламента няма и елементарна експертност на хората, които да пишат нова Конституция. Кой ще я напише? Данаил Кирилов или Цвета Караянчева? Хората изпадат в паника само като си го чуят това. Там няма нито един уважаван юрист. Борисов предлага именно този парламент да пише нова Конституция. Не, благодаря! Това би казал всеки човек със здрава мисъл в България“, коментира Христо Иванов.

Относно предложенията на ПП ГЕРБ за промени в Конституцията, Иванов подчерта, че тези мерки за изменения се предлагат от неговата партия и съмишленици от 2015 г. насам. „Ние не сме спирали дебата по тези теми“, допълва Иванов. Призна обаче, че идеята мандатът на Главния прокурор да се съкрати е добра стъпка, но подчерта, че никой не е дал предложение той да се отчита.

„Отчетност означава той да може да бъде освобождаван и да носи отговорност за действията и бездействията си. Нещо, което отсъства у нас“, коментира Христо Иванов.

„Готови сме да обсъждаме всички сериозни предложения, но не и идеята за свикване на Велико народно събрание. Тя ще направи обратното на това, което хората искат, а то е оставка, а не да ги циментираме и тогава да има рестарт. Това няма да произведе никакво действие“, категоричен е Христо Иванов.