Събирането на подкрепата на 160 депутати за искането на ГЕРБ за свикване на Велико Народно събрание изглежда трудно засега. 

Депутатите от ГЕРБ ще са единни.

Позицията на БСП за искането на опонентите им тепърва се изработва.  Първо трябва да се събере широкото ръководство на партията. 

Снимка: btvnovinite.bg

Кандидатът за втори лидерски мандат Корнелия Нинова написа на фейсбук страницата си:

"Пътят е оставка на правителството, нови избори, парламент с ново доверие - едва тогава сериозен разговор за промяната на модела"

От ВМРО, една от партията  от малката коалиция, веднага предложиха 6 неща за промяна: от образователен ценз, през гарантиране на семейството като съюз  между мъж и жена, както и президентът да има законодателна инициатива и да иска вот на недоверие на правителството.      

Снимка: btvnovinite.bg

И НФСБ, другата партия в Обединените патриоти, също готвят свои промени като задължителното гласуване и акцент върху социалния статус на българина, посочи Искрен Веселинов, зам.-председател на ВМРО.

"Ако се приемат разумните предложения на партиите в НС  и се напраи един цялостен проект на изцяло ново Конституция с промени, които искат и хората на улицата и хората, които не са на улицата, и хората, които са в парламента и тези извън, тогава мисля, че не 160, а 240 народни представители биха подкрепили такъв проект, смята Борис Ячев, зам.-председател на НФСБ.

Подкрепа не идва и от "Воля". Според тях промяната ще се случи през техния законопроект за мажоритарни избори. 

"България днес няма нужда от Велико народно събрание, а от велики българи. Тези велики българи, които да започнат изграждането на една нова, могъща, просперираща държава", се посочва в позиция на Веселин Марешки, председател на партията. 

От ДПС днес не коментираха, но през Фейсбук страницата си, лидерът на партията Мустафа Карадайъ припомни реч на почетния председател Ахмед Доган от 2019 г., в която говори за рестартиране на политическия модел.