Властта в България е бетонирана по такъв начин, че 15 дни хората протестират по улиците и нищо не се случва. Смяната на няколко министри в кабинета няма да доведе до съществена промяна.

Такова мнение изрази в предаването „Лице в лице“ политологът Слави Василев. Той призова младите хора на площадите да напишат на плакатите си, че искат разделение на властите, защото това ще отключи пътя за реална промяна в България.

„Разделение на властите в сегашната система няма. То е само на хартия, но не и на практика. Всички управляващи знаят това много добре и нямат никакъв интерес да го променят, защото тази система ги удовлетворява“, заяви Василев.

Според него оставката на правителството няма да промени коренно нещата в България, въпреки че такива са призивите на протестиращите.

„Произвеждане на нови избори ще преразпредели картите между едни и същи играчи, които са в сегашното Народно събрание. Структурно властта обаче ще остане същата“, коментира политологът.

„Апелът ми към съществуващите партии в Народното събрание и тези, които са извън него, е да чуят хората. Трябва да излезе политическа формация, която да предложи на хората смяна на модела чрез свикване на Велико народно събрание. Трябва да предложи на българите да има нова система, в която има ефективно разделение на властите. Да не може както сега мнозинството да разполагат с дневния ред в парламента и да имат изпълнителната власт“, на мнение е Слави Василев.