Парламентът гласува новите министри в кабинета "Борисов 3".

Ремонтът на третия кабинет на ГЕРБ вече е факт. Отиват си четирима министри, а в едно от ведомствата се прави рокада.

116 гласуваха "за", 89 бяха "против". Няма въздържали се. 

Снимка: bTV

Коалиционните партньори сe договориха за смяна на министрите на финансите – Владислав Горанов, на туризма – Николина Ангелкова, на икономиката – Емил Караниколов, на вътрешните работи – Младен Маринов, и на здравеопазването – Кирил Ананиев.

Последният се връща отново в държавния ресор, където е най-силен и с най-голяма експертиза - финансите и съставянето на държавния бюджет.

Реакциите на депутати и министри бяха приповдигнати при влизане в залата. Най-удовлетворен беше Кирил Ананиев, който се върна в министерството, в което започва неговия първи работен ден като министър.

Емил Караниколов излиза от Министерството на икономиката и предава поста на своя заместник-министър Лъчезар Борисов.

Настоящият директор на "Националната полиция" главен комисар Христо Терзийски е номиниран да оглави Министерството на вътрешните работи на мястото на Младен Маринов.

Юристът и вицепремиер по икономическата и демографската политика Марияна Николова вече ще отговаря и за туризма, като поема поста от министър Николина Ангелкова.

ДПС и днес не се изказаха по промените нито веднъж. "Воля" и "Атака" също запазиха мълчание.

Депутатите гласуваха още една оставка, тази на Владислав Горанов и като народен представител. Той освобождава тази позиция и Калин Вельов ще остане депутат. Николина Ангелкова се завръща като народен представител на мястото на Мартин Тинчев.

Искри и след гласуването

„За пореден път сме свидетели, че управляващото мнозинства и правителството му живеят в паралелен свят, в паралелна държава, която няма нищо общо с това, което се случва с хората“, заяви в отрицателен вот социалистът Таско Ерменков.

Управляващото мнозинство вкарва разделителни линии в обществото и такива наистина има – между гражданите и управлението, което подкрепя мафията, подчерта той.

Неговите съпартийци атакуваха и някои от персоналните промени в правителството. „Преди няколко дни премиерът Борисов каза, че някой си Шиши, аз не го познавам, редил служебния кабинет на президента Радев. Ами, кой беше финансов министър на президента Радев (Кирил Ананиев – б.р.)? Дали някой си Шиши не е пуснал дългата ръка и не е наредил и този кабинет?“, запита Манол Генов.

Георги Гьоков припомни, че мотивите за освобождаването на силовия министър Младен Маринов са били свързани с насилието на протестите и напрежението в парк „Росенец“. „Кой по това време кой беше директор на Главна дирекция „Полиция“ – гл.ком. Терзийски (предложен сега за шеф на МВР-б.р.). В качеството си на такъв носи ли отговорност за насилието по протестите, носи ли отговорност за Росенец, или не?“, запита той.

И постави и друг въпрос: „Какво е прегрешението на г-жа Ангелкова, освен, че тя не се харесва на Валери Симеонов?“.

Валентин Николов от ГЕРБ отговори: „Вас ви интересува кой, а нас ни интересува какво прави и каква политика изповядва“.