Нямаме нужда от партии инвитро, срещу които сега българското обществото протестира. Това каза в предаването „Лице в лице“ консултантът по стратегическо планиране на политиките на ЕС в Центъра за стратегии и оценки в Лондон Мария Матеева.

Партиите са неизбежни, за да гарантират изразяването на волята на населението, но да са от нов тип, допълни тя.

„Дигитални партии, които се срещат вече в много западни демокрации. Те ще позволят на българската демокрация, оставайки представителна, защото пряката демокрация е опасна игра, да изградим една демокрация не от швейцарски тип, а партии като швейцарски  часовници.“

След 10 години биполярен модел и 20 години популизъм в България се е стигнало до момента, в който се наблюдава гражданско общество, добави политологът.

Въпросите, повдигнати от протестиращите – оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, са ситуационни. Хората заявяват какво не искат – мутри на власт. Въпреки това според експерта, гражданското общество се намира на „празна агора“, изгубило вяра в българските институции. За да има алтернатива и конструктивна позиция на гражданското общество, коментарът беше, че е необходима съвременна кръгла маса с отворен достъп.

Във връзка с участието на гражданите в процеса на управление Мария Матеева подчерта важността на това да се изгради нов модел на функциониране на партиите, защото и пряката демокрация е „опасна игра“.

Следващата стъпка пред гражданското общество е „Поглед към бялата страница – денят на срутването на всичко, което не ни харесва“, каза още експертът.