За три сезона напред ще бъдат подпомагани чартърните програми с туристи до България. Това съобщи в интервю за предаването „Лице в лице“ Поли Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

„Заповедта на министъра на туризма Николина Ангелкова ще влезе в сила до дни, ще важи за всички туроператори – не ги дели на български и чуждестранни“, уточни Карастоянова.

По данни на Националния борд по туризъм 50% от хотелите не са отворили. Работят предимно по-малките, които могат да си позволят да обслужват туристите в намален състав. В тези, които са отворили, заетостта е само 10%-20%.

Туризмът като процес започва на полето на дипломацията, а не на плажа или в хотела, там той свършва, коментира Карастоянова.

В тази връзка от Борда по туризъм настояват да се облекчи издаването на визи за руските и турските туристи – те да бъдат електронни и по-евтини.

COVID-19 рано или късно ще си отиде и ще са още по-ценни отношенията ни с Русия и Турция след това, когато всички ще ги канят“, обясни Поли Карастоянова.

Вижте повече във видеото!