„Няма никакво замразяване на фискалния резерв. В него има остатък от 4,5 млрд. лева. Торбалан всъщност още не е дошъл, може да дойде, има рискове. Не сме толкова зле, колкото се твърди. Апокалипсисът към настоящия момент го няма, не казвам обаче, че не може да дойде“. Това обясни пред bTV президентът на КНСБ Пламен Димитров.

“До преди да бъде приет последният удължителен бюджет, всички харчеха от така наречената единна сметка, която представлява фискалният резерв. 48-ото Народно събрание каза, че тези 4,5 млрд. лева и европейските средства трябва да бъдат замразени. Ако това се случи, вероятно по тази сметка ще останат малко пари за разплащане. Много промени се приеха като разходни политики в този парламент. Разходите в бюджета за първото тримесечие са нараснали два пъти по-бързо от приходите спрямо миналата година“, обясни финансистът Любомир Каримански.

„Ново удължаване на бюджета означава спокойствие, че ще могат да бъдат извършвани разплащания в публичния сектор. Пенсиите ще бъдат актуализирани към първи юли. Това е предвидено в удължения вече бюджет и сега като го удължим, ще бъде изпълнено“, посочи още той.

„Бюджет 2023“ вече цял месец стои в Народното събрание и никой не му обръща внимание. Той може да бъде вързан, по начин, който да осигури функционирането на системите. Мантрата, че трябва да затягаме коланите, според мен е абсолютно ненужна“, коментира Пламен Димитров.

И двамата експерти бяха категорични, че истински бюджет трябва да има, за да се реализира подоходната политика.

"Продължаваме да гоним компании и инвестициите им от България. Кой ще дойде от една неустойчива правна система? Кой ще дойде при това да не може и да не знае какви са ясните правила в дадената страна, за да може да си върши работата", запита Каримански.

"Цените не намаляват. Намалява ръстът на инфлацията. Много хора чакат да видят срещу кога да протестират. Те ще искат поне инфлацията да бъде компенсирана", посочи Пламен Димитров.

Какво още казаха експертите - чуйте във видеото.