„За служебното правителство се предлага все пак да има някаква група лица, заемащи висши публични длъжности, от които да се избира премиерът. Депутатите приеха да се избира за премиер едно от трите лица – председателят на парламента, управителят на БНБ и председателят на Конституционния съд. Избраният премиер да предлага правителство на президента. Предлага се, ако в едноседмичен срок президентът не назначи служебно правителство, то да бъде назначено от парламента“, заяви  министърът на правосъдието Атанас Славов в предаването „Лице в лице“.

„Уважаемите членове от Венецианската комисия, които в момента са в България, са тук, за да проучат как предложените текстове биха се прилагали на практика, ако бъдат приети. Те задават съвсем конкретни въпроси – за правомощията на различните органи, които се променят; предложената промяна за статута на служебното правителство; правомощията на главния прокурор. Особено внимание отделихме и на предложената индивидуална конституционна жалба“, добави Славов.

Той подчерта, че след представянето на основните акценти и идеи от Венецианската комисия задават въпроси.

Славов каза, че България има политическа култура, но дали тя съответства на европейския стандарт е друг въпрос.

„Текстовете, които са внесени в парламента, особено в частта за съдебната власт, следват много плътно препоръки, които сме получавали в досегашните становища на Венецианската комисия“, добави той.

Повече за предлаганите промени в Конституцията на България– гледайте във видеото.