В последните години БНБ успя да запази доверието си и екипът се справи доста добре, но тя е по-затворена институция, по-консервативна. Това може би е било правилно, но в Западна Европа и в САЩ днешната модерна централна банка е доста активна. Тя обяснява процесите, казва има ли рискове.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ вицепремиерът по европейските средства в служебния кабинет на Янев Атанас Пеканов.

„В последните две десетилетия централните банки, особено в развитите икономики, са изключително важни институции. Те се грижат за доверието в системата, така че тя да е стабилна, банковият надзор да функционира и в някои от тях по отношение за решенията за паричната политика. България не взима независими решения за паричната политика, ние само реплицираме тези, които Европейската централна банка прави“, добави той.

Пеканов заяви, че позитивите от евентуално приемане на еврото у нас ще бъдат засилен надзор върху банковата система, ще имаме роля в решенията, които се взимат за паричната политика от ЕС.

„БНБ е от изключителна важност и по отношение на бъдещето приемане на еврото, и по отношение на доста тревожната инфлационна среда, която ще остане така, най-вероятно, в следващите месеци“, заяви той.

Бившият служебен вицепремиер добави, че не смята, че ще има повишение на цените на стоките в магазините, но това ще се гарантира единствено ако приложим механизмите и най-добрите практики от други страни, които са го правили - много строг контрол.

Вижте повече във видеото.