Следващата седмица ще получим първият пряк отговор на предложенията си в Плана за възстановяване, за много то тях вече знаем, че ще бъдат приети. Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов.

За други предложения знаем, че има технически дискусии, а за енергетика и върховенство на закона продължават политически дискусии и се очаква да бъдат затворени дискусиите, добави той.

Той отчете и относно реформите, свързани с отчетността на главния прокурор, обществените поръчки и антикорупционните мерки Министерството на правосъдието е свършило доста работа.

„Това са реформи, заложени в плана. За зеления преход ще продължат нелеки преговори. Индикативната дата за затваряне на въглищните централи е 2038 г., което ще бъде обсъждано и ще искаме да я удължим до 2040 г., но тази дата ще трябва да утвърдена от парламента и освен това да видим каква ще е позицията на европейските институции, които ще искат по-ранна дата. Именно това са преговорите“, коментира Пеканов.

Той засега и темата с еврозоната, като изясни какво предстои:

„Трябва да излезе доклад догодина на ЕЦБ и ЕК, с който да кажат дали страната ни е готова през 2024 г. да се присъедини към еврозоната и тогава ще бъде суверенно решение на България дали иска да се присъедини по-рано или по-късно – решението трябва да е на редовен кабинет.“

Според него мерките, свързани със зеления сертификат, са правилни, но призна, че вероятно е трябвало да има по-дълъг гратисен период.

Той обясни и че правилността им се аргументира с повишения брой на ваксинирани с първа игла, както и с това, че бизнесът не е затворен.

Той поясни и че се чака мнението на експертите относно признаването на антителата за получаване на зелен сертификат, като решението трябва да вземе МЗ.